Sárrétudvari.hu akadálymentesített változata


[ V I S S Z A ]

Szőke Imréné Népi Iparművész

Szakmai Önéletrajz


1939-ben Sárrétudvariban születtem. Szerencsés családban, ahol a nagyszüleim, szüleim gyékényszövéssel, papucskészítéssel foglalkoztak. A rongyszövés is mindennapos dolog volt otthon. Akkoriban a nőknek egyetlen pénzkereseti lehetőség a háziipari termékek készítése volt. Kisgyermekként már a piacra készítettem csuhéból és gyékényből különböző formájú szatyrokat, papucsokat. Később más területen vállaltam munkát és akkor kevesebbet tudtam foglalkozni csuhé és gyékényfonással.
1990 óta már nyugdíjasként aktívan dolgozgatok. 1993-ban lettem a Bihari Népművészeti egyesület tagja. Részt veszek az egyesület szinte miden szervezésében. Tárgyaimat csoportos kiállításokon Berettyóújfaluban, Kecskeméten, Debrecenben, Budapesten, Gyulán, Hortobágyon, Nádudvaron, Püspökladányban és Sárrétudvariban lehetett megtekinteni.
998-ban Hajdúnánáson az országos Aranyszalma pályázaton gyékény kategóriában harmadik helyezést kaptam.
2000-ben ugyanezen a pályázaton már második helyezést sikerült elérnem.
Hosszú éve folyamatosan zsűriztetek. Főleg használati tárgyakat készítek: szatyrokat, papucsokat, különböző tálcákat. Próbálkoztam ülőbútor, székek befonásával is. Az egyszerű mintából a legbonyolultabb mintáig kísérletezek. Szeretem kipróbálni az elképzeléseimet, mindig valami újat alkotni. Nagyon fontosnak tartom az értékek megtartását, tovább adását - az egyesületben - eljárok szakkört tartani és átadni az ismereteimet másoknak. Második alkalommal rendezte meg az egyesület az országos csuhéfonó tábort, ahol taníthattam a kíváncsi érdeklődőket a csuhéfonás „csínját-bínját”.
Továbbra is igyekszem segíteni a szakkörök és táborok munkáját. Örömmel tanítom a gyerekeknek, felnőttek ezt a kézműves mesterséget.
Azt szeretném, ha ez a nagyon szép régi hagyomány tovább élne.

Sárrétudvari 2007. december 27.


Szőke Imréné


Sárrétudvariban, a Napraforgó fesztiválon.


Sárrétudvari 2007. augusztus 20.
Időszaki kiállítás a Költő Nagy Imre Művelődési Házban.

A lakáson található, zsűrizett tárgyak.


Bihari Népművészeti Egyesület kiállításán .


Nyári kézműves tábor .

2007. decemberben, a Sárrétudvari Református Egyház szervezésében bemutatót tartott.
Balról jobbra: Kun Béláné, Szőke Imréné, Nagy Gyuláné

Vissza a lap elejére