Sárrétudvari.hu akadálymentesített változata


[ V I S S Z A ]

cseri lajos

 

 

 

Cséri Lajos
szobrász
éremművészete

Cséri Lajos szobrász- és éremművész Hajdúböszörményben született, 1928-ban. Diplomáját 1953-ban szerezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Ferenczy Béni és Pátzay Pál voltak a mesterei. A hazai és külföldi csoportos kiállításokon 1953 óta, a soproni Országos Érem Biennálén 1977 óta, a FIDEM nemzetközi érem kiállításon 1975-től vesz részt. Az USA -ban többször volt egyéni kiállítása.
1971-ben hívták meg a New York állam, Cotland város egyetemének művészeti tanszékére, ahol portré-, érem- és kisplasztika szobrászatot tanított. Ezen koraszakában számos közéleti személyiség arcmását örökítette meg szoborba, illetve éremben. Az USA-ban, Németországban, Japánban, de a világ több országában is közismert magángyűjtők értékelik a műveit. Dürer arcmását Nürnbergben
( Dürer Múzeum ), Van Gogh érmét az amszterdami Van Gogh Múzeumban őrzik, csakúgy mint a wroclawi éremgyűjteményben
" A nagyanyám emléke" című alkotást. A ravennai Dante pályázaton elnyerte a zsüri különdíját.
Cséri Lajos éremművészete Ferenczy Béni hagyományait követi. Művészete a biztos mesterségbeli tudáson alapul. A harmonikus, torzításmentes plasztikai nyelvezetét a legkülönfélébb feladatok megoldásásra tudja alkalmazni. Költők, művészek, tudósok, történelmi személyiségek arcmásai, az egyetemes kultúra alakjainak portréi sorakoznak, mintegy 300 ábrázolásában.
A művészet különleges karakterérzéke teszi képessé modelljei külső vonásainak megjelenítésén túl lelkiviláguk feltárása, szellemi sugárzásuk érzékeltetésére.
Alkotómunkája töretlen, tervei, tevékenysége még sok örömet szerezhet a műfaj szerelmeseinek.

Gosztonyi József

Cséri Lajosnak állandó kiállítása nyílt Sárrétudvariban 2002-ben.

 


A művész munkái Sárrétudvariban

www.cserilajos.hu